Hvidovre Ungdoms Teater - Jubilæumstale

Jubilæumstale den 14. marts 2013


Hvidovre ungdomsteater er stolte af at kunne åbne dørene op til vores magiske teaterunivers og fejre foreningens fødsel for 20 år siden.


Tik tik, klokken slår og slår og tiden går og går, sådan skrev Kim Larsen ien af sine utallige sangtekster. Og ja det er da heller ikke til at fatte at det nu er 20 år siden at Hvidovre Ungdoms Teater bød børn og unge velkomne på de skrå brædder med et ønske om at skabe et rum hvor der er plads til, at allekan få lov til at udforske skuespillets kunst og teaterets magi.


Men Historien begynder langt tid før. I en kommunekaldet Tåstrup, hvor Dan Andersson i 1984 startede dramaundervisning under fritidslovgivningen. Dette blev en bragende succes og året efter startede han og Kit Rasmussen dramaundervisning i Hvidovre Skolefritidsklub. I skolefritidsklubben blev der hvert år opført et større teaterstykke og hver gang kørte forestillingerne rundt på turne til skoler, institutioner og plejehjem m.m. Der var ikke den gymnastiksal, fællesrum m.v. som ikke var ispil. Det var hårdt arbejde under turneerne, da scenen skulle sættes op,forestillingerne spilles og alt pakkes sammen igen samme dag – en arbejdstid fra 5 – 17 med mødetid samtidig med rengøringspersonalet.


 Med en glæde for teateret og meget hårdt arbejde blev Skolefritidsklubbens førsteforestilling skabt ”Fastelavnsgrisen” efterfulgt af ”Hodja”. Men alting har en ende, sådan så det i hvert fald ud, da Hvidovre Kommune i 1992 måtte lukke Skolefritidsklubben grundet sparerund, og teatergruppen derfor stod tillukning.
Heldigvis som I alle gode eventyr havde gruppen en masse gode hjælpere i form af aktive instruktører, skuespillere og forældre som ikke bare ville give op.Derfor blev der stiftet en generalforsamling d. 23. marts 1993, hvor Hvidovre Ungdomsteater blev grundlagt med ca. 25 medlemmer.


Den kommende tid blev der arbejdet hårdt med at få foreningen godkendt i Hvidovre Kommune, søgt foreningstilskud samt ledt efter egnede lokaler at undervise i.
De første år blev der undervist på Engstrandskolen og Langhøjskolen og allerede fra starten blev et godt samarbejde med Hvidovre Teater og Langhøjskolen startet, så det var muligt at bruge Hvidovre Teaters lokaler tilforestillingerne. Alt begyndelse er svær og det var det også for Hvidovre Ungdoms Teater som næsten ingenting havde, hverken økonomisk eller materielt.Men kreative løsninger og flittige donationer i form af aflagt tøj som kunne bruges som kostumer og gamle møbler til kulisser formåede Hvidovre Ungdoms Teaterhver gang at tilvejebringe en flot forestilling til glæde for både børn og voksne


I starten af november 1993 kunne Hvidovre Ungdoms Teater så præsentere den første forestilling ud af en lang række ”Albert og den store Rapollo”.  En forestilling som udelukkende havde skuespil på programmet. I 1995 begyndte foreningen at søgenye udfordringer og tilføjede musik og dans til deres forestillinger.
”Folk og røvere i Kardemommeby” blev den første musical, som teateret opsatte og den blev grundlag for den skuespilsform teaterforeningen har holdt fast vedsiden, og som har udmundet sig i klassikere som ”Skatteøen”, ”Annie”, ”West Side Story”, ”Peter Pan”, ”Midt om natten” og mange, mange flere.


I årene 1995 – 1999 Voksede HUT støt og deltog i forskellige spændende projekter. Heriblandt teaterudveksling med Polen, samt et multinationalt teaterprojekt med medvirken fra Frankrig, Tyskland, Polen og Danmark. Et projekt der fortsatte mange år frem. HUT begyndte også i den periode at optræde som julenisser ved forskellige juletræsfester og et samarbejde med Teater Vestvolden så dagens lys.


Teater Vestvolden var en mulighed for at spille på andre måder end et gammeldags ”Kuk-kasse-teater”, hvor rammerne er friere til at skabe et teater univers.


I 1999 voksede HUT eksplosivt og var nu oppe på ca.90 medlemmer inkl. Interessemedlemmer. Dette gjorde at der nu ikke længere kun var en scene, men hele 3 – fordelt på alder – og for første gang havde HUT enegentlig Ungdomsscene for medlemmer i alderen 17 – 25 år. Men et hvert godt eventyr byder på udfordringer som må overvindes inden vi kan leve lykkeligt til vores dages ende og sådan er foreningens eventyr også.  Foreningens vokseværk gik for stærkt og hurtigt. Den kunne ikke følge med succesen på daværende tidspunkt, og derfor havde de 3 scener kun en kort levetid og blev slået sammen til én igen.


Årene herefter blev rolige og en masse dejlige fortællinger blev vækket til live på scenen


I 2004 fik foreningen vokseværk igen og Hvidovre Ungdoms Teater blev udvidet med endnu en scene for de 18 og 25-årige. Scenen fik navnet Zeus 1825 som stadig fungerer med en god håndfuld ambitiøse skuespillere og 1 instruktør, som ligesom i Peter Pans fortælling ikke vil blive voksne, selvom de måske nok er det.


I år har Hvidovre Ungdoms Teater stolt kunne åbne opfor endnu en scene, og der findes nu 3 scener i HUT

-         ”Mini-HUT” fra 6 – 9 år

-         ”Torsdagsholdet” fra 9 – 17 år og

-         ”Zeus 1825 fra 18 – 25 år.


I skrivende stund er foreningen oppe på 70 medlemmer og vi håber derfor på at dyrke nogle rigtig dygtige skuespillere og instruktører frem som kan virke i HUT i rigtig mange år så foreningen kan levelykkeligt til sine dages ende


Lad os råbe et trefoldigt hurra for HUT

 
Panel title
Antal besøg: 2249393

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,30673503875732sekunder